SAP® S/4HANA - Akıllı ERP Sistemi Dönüşümü

 

SAP® S/4HANA’ya geçişinizi ertelemeyin

S/4HANA geçiş yolculuğuna başlamadan önce, SAP® ’nin stratejisini ve ürün yol haritalasını çok iyi anlamakta yarar var. SAP® , Ar-Ge faaliyetleri de dahil olmak üzere tüm konsantrasyonunu S/4HANA platformuna yönlendirmiş durumda ve bu nedenle S/4HANA üzerinde benzeri görülmemiş bir hızda yenilikler getiriyor. 

Bu durum aslında kısaca şu anlama geliyor: kurumlar S/4HANA’ya geçişini ne kadar ertelerse o kadar fazlasını kaçıracak; diğer bir deyişle rekabet gücünü kaybetme ve genişleyen bir inovasyon açığını daha yakından hissetme riskiyle karşı karşıya kalacaklar ve her geçen gün bunu yakalamak için başlatacakları projelerde önemli ölçüde daha fazla zaman, çaba ve para harcamak durumunda olabilecekler. Bu süre içinde mevcut sisteme yapmak zorunda oldukları yatırımlar, bakım ve destek harcamaları da zaman içinde anlamsız ve boşa gitmiş bir harcama olarak kalabilir.

Dolayısıyla, kurumlar erken plan yapmaya başlayarak kendilerini önemli miktarda gereksiz çabadan kurtarabilir ve uzun vadede maliyetleri düşürebilir. S/4HANA’nın sadeleştirilmiş çekirdek mimarisi, gömülü analitikler, entegre planlama işlevleri, yapay zeka desteği, bellek-içi veritabanı gibi son derece kritik ve yenilikçi özelliklerinin getireceği iş kazanımlarından yararlanmaya başlamak için en azından gereksiz zaman kayıplarının önüne geçmek ve karar alma süreçlerini bir an önce ve etkili şekilde çalıştırmak gerekli.

SAP® S/4HANA’ya geçiş yöntemleri

Brownfield

Dönüşüm (Conversion) olarak da bilinen bu yaklaşım, kuruluşların iş süreçlerini kesintiye uğratmadan S/4HANA’yı geçişlerine olanak tanır. Brownfield yaklaşımı tipik olarak, süreçlerinde kökten değişiklikler yapılması ihtiyacı olmayan, S/4HANA’nın doğal olarak getireceği teknoloji, veri modeli ve süreç avantajlarından yararlanmak isteyen kurumlar için idealdir.

Yürütülecek bir faaliyet dizisi ile SAP® sistemlerinin teknik yükseltme (upgrade) çalışması olarak da görülebilir. Greenfield’a göre daha az maliyetlidir ve daha kısa sürede uygulamaya alma imkanı sunar.

Selective Data Transition

Birçok sürecinde yeniden tasarım yapılmasını isteyen ancak eski verilerini kaybetmek istemeyen kurumlar için uygun bir geçiş seçeneğidir. Greenfield mantığıyla yeni tasarlanmış olan sisteme bazı özel araçlar kullanılarak, istenen eski veriler dönüştürülerek yeni sisteme aktarılır.

Bu yöntem önemli bir çaba gerektirmekle birlikte, uzun yıllardır oluşmuş verileri kaybetmeden yeni tasarlanmış bir sistemde süreçlerin S/4HANA’nın kanıtlanmış, modern iş uygulamaları doğrultusunda yapılandırılmasına fırsat verir.

Greenfield

Mevcut verilerin özet veya bakiye olarak taşındığı, sıfırdan yeni bir S/4HANA proje uygulamasıdır. Süreçler için ‘yeniden tasarım’ (redesign) ve sadeleştirme sağlayarak yeni bir SAP® ortamı oluşturulur. Greenfield yaklaşımı, her şeye yeniden başlamak ve ‘temiz’ bir ERP’ye sahip olmak isteyen kuruluşlar içindir. 

Greenfield yaklaşımı ile süreçler için kazanım kayda değer ölçüde fazladır ancak yoğun kaynak, projelendirme ve hazırlık için uzun zaman ve çaba gerektirir. Sıfırdan uygulama sadece teknik bir egzersiz değil, her çalışma şeklini etkileyen büyük bir değişikliktir.


Kaynak: https://www.mbis.com.tr/sap-s4hana-donusum

https://sap4hana.contently.com/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rise with SAP: Dijital Dönüşümün Anahtarı